Pensionarii pot lua şi pensie şi salariu de la stat, potrivit unui proiect adoptat miercuri de deputaţi, transmite România TV.

Iniţiativa legislativă care stipulează abrogarea prevederii care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat a fost aprobată, miercuri, la camera Deputaţilor.

În prezent, acest lucru este interzis prin Legea 329, consfinţită în anul 2009 de Guvernul Boc, care a justificat-o invocând presiunea crizei economice.

Proiectul, iniţiat de un grup de deputaţi şi senatori, propune abrogarea Capitolului IV din Legea 329/2009, privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordului cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Capitolul IV stipula că în sistemul bugetar se poate cumula salariul cu pensia, numai dacă aceasta din urmă nu depăşeşte salariul mediu pe economie (n.r. – la vremea respectivă era 1.309 lei, acum este de 1.735).

În baza acestei legi, persoanele care aveau pensia mai mare decât salariul chiar şi cu un singur leu trebuiau fie să renunţe la serviciu şi să-şi păstreze pensia, fie să renunţe la pensie şi să se mulţumească cu salariul mai mic decât pensia. La vremea respectivă, legea a stârnit vociferări.

Iniţiatorii îşi motivează iniţiativa invocând faptul că încă din 2009, Curtea Constituţională a României (CCR) a atras atenţia că, prin instituirea unei obligaţii de a opta între pensie şi venitul obţinut din salarii, este afectat, prin limitare, atât dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin. (2) din Constituţie, cât şi dreptul la muncă consacrat prin art.41.

Parlamentarii iniţiatori mai susţin că prevederile propuse pentru a fi abrogate nu au un impact financiar asupra bugetului anual de stat datorită faptului că pensia este plătită în conformitate cu contribuţiile angajatului pe întreaga perioadă în care şi-a desfăşurat activitatea, din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De această reglementare vor beneficia persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare, precum cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare.