A.M.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2015 drept “Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”. În luna aprilie se vor împlini 130 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, în luna februarie – 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, iar în octombrie – 60 de ani de la proclamarea publică a canonizării unor sfinţi români: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului; Sfinţii Ierarhi Ilie Iorest şi Sava Brancovici, Mitropoliţii Transilvaniei, precum şi Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Oprea. În perioada septembrie -decembrie 2015 se vor împlini 10 ani de la proclamarea publică a canonizării unor sfinţi români, mari păstori de suflete din provinciile româneşti: Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona, Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani.
În acest context, Preafericitul părinte Daniel, Patriarhul BOR, a declarat că misiunea pastorală a Bisericii trebuie să țină cont de realităţile sociale şi culturale şi că trebuie intensificată atât la nivelul parohiilor, cât şi al mănăstirilor. Declaraţia face parte din cuvântul rostit, recent, de Patriarhul Bisericii, în Catedrala patriarhală, cu prilejul proclamării Anului omagial 2015. Preafericitul Daniel a vorbit despre importanţa parohiei pe care a definit-o drept “marea familie spirituală a familiilor conjugale” şi a amintit că în multe dintre parohiile din sate sărăcia şi şomajul fac ravagii.
“Criza economică, şomajul, dezvoltarea rurală insuficientă şi emigraţia spre ţări mai dezvoltate au cauzat o criză majoră a satului românesc şi mari dificultăţi în misiunea pastorală a preoţilor din parohii. În rândul preoţilor noştri există multă bunăvoință de a ajuta pe cei săraci, dar puţine mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare. În multe localităţi rurale s-au închis şcolile din lipsă de copii şi dispensarele medicale din lipsă de medici, încât doar preotul, ca intelectual, a rămas să promoveze cultura şi să ajute spiritual comunitatea rurală”, a precizat acesta. Patriarhul a menţionat că, în contextul sărăciei din parohiile rurale, este nevoie de mai multă solidaritate între parohiile urbane şi cele din sate, precum şi de mai multă cooperare cu autoritățile locale şi cu posibili sponsori.