Președintele francez François Hollande și circa 50 de lideri internaționali au fost aplaudați ieri de sutele de mii de oameni adunaţi pe străzile Parisului la începutul „Marșului solidarității”.
Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au aflat în faţa mulţimii de lideri străini care au sosit la Paris pentru a participa la marşul împotriva terorismului.
Alături de ei s-au aflat premierul britanic David Cameron, premierul spaniol, Mariano Rajoy, premierul turc Ahmet Davutoglu, premierul ungar Viktor Orban.
De asemenea, au fost prezenţi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, premierul italian Matteo Renzi şi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
Liderii străini, care au defilat și s-au ținut de braț alături de François Hollande, au fost aplaudați de zeci de mii de oameni de pe străzi, dar și de persoane aflate la ferestre care urmăreau marșul.
Totodată, liderii internaționali și înalți responsabili francezi au ținut un minut de reculegere. Apoi, președintele Hollande a îmbrățișat mai mulți lideri străini. De asemenea, a stat de vorbă cu membrii ai familiilor victimelor atentatelor din Franţa.
Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea manifestaţiei de ieri de la Paris, în memoria victimelor atentatelor din Franţa. Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume „alerta de atentat” – în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo. Marşul a început la ora locală 15.25 (16.25, ora României), şi a fost unul al „tăcerii”.
Înainte de marş, preşedintele Francois Hollande i-a primit la Palatul Elysee pe şefii de stat şi de guverne şi alte oficialităţi. Marşul a fost deschis de membrii sindicatului ziariştilor francezi.
Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume „alerta de atentat” – în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Miniştri europeni de Interne cer consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE

Miniştri de Interne din 11 state europene şi secretarul american al Justiţiei Eric Holder vor consolidarea „detectării şi controlului” europenilor care „traversează frontierele externe” ale Uniunii Europene, potrivit unei declaraţii comune, în urma reuniunii de ieri de la Paris.
„Întâi trebuie să încheiem rapid lucrările angajate sub responsabilitatea Comisiei pentru a consolida, fără schimbarea dreptului european, controalele cetăţenilor europeni la trecerea frontierelor externe ale Uniunii”, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, într-un discurs susţinut la finalul reuniunii internaţionale privind terorismul.
Miniştrii consideră, de asemenea, „indispensabil” un parteneriat cu operatorii de Internet pentru identificarea şi retragerea rapidă a „conţinutului care incită la ură şi teroare”, potrivit declaraţiei comune.
„Am marcat cu forţă nevoia unei mai mari cooperări cu companiile de Internet pentru a garanta semnalarea şi retragerea conţinutului ilicit şi mai ales al conţinutului care face apologia terorismului sau care cheamă la violenţă sau ură”, a declarat Cazeneuve.