MIGRATIA POLITICA REFLECTA CALITATEA SLABA A MIGRATORILOR
este de parere primarul Emil Calota, presedinte fondator al Federatiei Autoritatilor Locale din Romania, membru in Consiliul director al acesteia
– Domnule primar, este migratia alesilor un factor care afecteaza imaginea clasei politice romanesti?
– Migratia alesilor locali, in special a primarilor, este o problema reala si urmarita de Consiliul Europei printr-un raport de monitorizare a respectarii Cartei Europene a Autoritatilor Locale, din 1995 si pana in prezent. Migratia primarilor si a consilierilor locali este o realitate. Limitarea ei s-a incercat si pana acum, treptat, in dorinta unora de politizare a administratiei locale. Dar profesionalizarea si depolitizarea administratiei sunt obiective necesare pentru ca in comunitatile locale sa existe mai multa capacitate administrativa in folosul cetatenilor.
– Viata politica de dupa 1989 ne-a demonstrat ca, totusi, lucrurile stau cu totul altfel…
– Din nefericire, la fiecare inceput de mandat postelectoral – 1997, 2001, 2005 – constatam multe transferari ale celor alesi, nedorite nici de cetateni, nici de partide. Ele dovedesc, dupa parerea mea, in primul rand, slaba calitate umana si morala a celor pe care partidele ii desemneaza candidati, iar pe de alta parte, abuzurile exercitate de fiecare putere in interiorul unui mandat.
– Se poate rezolva prin lege aceasta problema?
– Actualul proiect de lege pe aceasta tema doreste sa corecteze situatia, insa, in realitate, este in favoarea clara a actualei puteri deoarece, in acest moment, Guvernul Romaniei a anuntat Consiliul Puterilor Locale si Regionale de la Strasbourg ca in tara s-au stopat presiunile asupra alesilor locali pentru a-si schimba apartenenta politica. Intrarea in vigoare a actualului proiect de lege privind migratia politica ar declansa o multime de alegeri locale pentru primari, ceea ce nu cred ca doresc cetatenii tarii. Alesii – locali, judeteni, parlamentari – ar trebui sanctionati atat de cetateni, cat si de partide prin excluderea lor din viata politica.
– Primarii, fiind alesi direct, nu sunt aparati de Constitutie?
– Prevederile constitutionale ii apara pe colegii mei primari de efectele legii ce se pregateste; ei sunt protejati pana la terminarea mandatului, fiind alesi, uninominal, ca si presedintele tarii. Singura schimbare in ceea ce priveste apartenenta lor politica este… independenta pana isi incheie mandatul, dupa care o eventuala sanctiune politica poate intra in vigoare. Dar mi-e greu sa cred ca vor mai castiga un mandat, in special in comunitatile urbane.
– In aceste conditii, ce sanse are viitoarea lege ca sa fie aplicata?
– Nu ar fi prima lege din Romania fara urmari practice. Cert este, insa, ca refacerea increderii cetatenilor in clasa politica depinde, in mare masura, de recunoasterea de catre aceasta a primarilor si a alesilor din fiecare partid si, mai ales, de calitatea umana si morala a lor, inainte de a fi selectionati pentru listele de candidati.
Leon CHIRILA