Suntem printre codaşii Europei la prevenirea accidentelor rutiere fatale. Nu-i nimic, ne transmit suedezii care încearcă să-i convingă pe cei de la CNADNR să implementeze un sistem inedit pentru evitarea accidentelor mortale. Mai exact, în locul parapeţilor de metal ori beton să fie puse cabluri elastice susţinute de stâlpi din oţel, transmite România TV.

Sistemul vine din partea unei firme suedeze care încearcă să convingă autorităţile de la noi că astfel pot reduce semnificativ numărul morţilor pe şosele. Practic, parapeţii din metal ori beton, aşezaţi pe margine benzilor de circulaţie, vor fi înlocuiţi de cabluri pentru protecţie. În cazul în care şoferul pierde controlul, maşina este prinsă în cabluri fără să se răstoarne ori să iasă în decor.

Sistemul a fost deja implementat pe zeci de mii de kilometri de drum din America, Canada, Congo şi 10 ţări europene.

„S-au redus accidentele mortale, coliziunile frontale si accidentele mortale cu 90%. Acesti stalpi se culca, ceea ce inseamna ca acel cablu otelit prinde masina, nu o arunca inapoi in trafic, nu o da peste cap. O tine pe roti si nu mai poate sa plece de acolo cu masina”, a declarat Liviu Belu, reprezentant al firmei importatoare.

În ultimii zece ani, România s-a regăsit pe lista neagră a ţărilor europene la numărul de morţi în accidente rutiere. În anul 2012 spre exemplu peste 2 700 de români au pierit în accidente tragice. În 2013, numărul victimelor decedate a scăzut la 2000, potrivit Romania TV.