PRAHOVA IMPINGE ROMANIA SPRE UE

Interviu cu Mircea Cosma – consilier judetean, consilier energetic al SC ECOPROD ENERGY SRL Ploiesti

– Domnule Cosma, ati participat, recent, la o manifestare pe tema producerii energiilor neconventionale. Despre ce a fost vorba?
– La sfarsitul lunii noiembrie, la Bucuresti, am fost invitat la o masa rotunda cu tema „Pentru un mediu curat – energie curata”, la care au participat numeroase personalitati in domeniul producerii energiei din surse regenerabile, asa-numita energie verde.
– Ce aspecte concrete s-au abordat?
– Trei mari categorii de probleme: impactul poluarii asupra mediului si schimbarilor climatice; eficienta energetica – instrument al reducerii poluarii; energia nucleara – sigura, curata pentru prezent si viitor.
– De ce aceste teme, acum?
– Datorita impactului tot mai dramatic al activitatilor industriale – inclusiv cele producatoare de energie electrica – asupra mediului, care provoaca fenomene ce pot scapa de sub control, transformandu-se intr-o amenintare serioasa la adresa civilizatiei umane.
– Si care au fost concluziile?
– Sunt necesare preocupari tot mai sustinute pentru identificarea si valorificarea unor noi resurse regenerabile de energie, curate, nepoluante, in locul celor pe carbune si pe hidrocarburi.
– Si tocmai noi, romanii, putem schimba lumea?
– Nu-i vorba despre schimbat lumea; dar Romania trebuie sa indeplineasca acquis-ul comunitar pentru admiterea in UE, capitolul XIV al negocierilor referindu-se exact la aceste aspecte.
– Care sunt obligatiile tarii noastre in domeniu?
– Romania s-a angajat ca, pana in 2010, din totalul energiei electrice produse, 8,3% sa se realizeze prin surse regenerabile.
– Care ar fi aceste tipuri de energie?
– Pe continent sunt recunoscute urmatoarele categorii: energia eoliana, solara, geotermala, a valurilor, ca si cea din biomasa sau hidrogenul obtinut din surse regenerabile.
– Si poate Romania sa-si achite o astfel de obligatie?
– Noi avem un avantaj in productia de energie curata deoarece 27% din energia electrica produsa in tara este din hidrocentrale. Cele 8,3 procente cu care ne-am angajat trebuie produse in microhidrocentrale, panouri solare, instalatii eoliene, prin biomasa si geotermal.
– Pentru ca v-ati angajat „pionier” in producerea de energie eoliana, ce puteti spune despre aceasta resursa?
– Potentialul eolian al Romaniei este calculat de specialisti la circa 28.000 MW putere instalata, adica echivalentul Centralei de la Cernavoda, daca ar functiona cu toate cele patru grupuri!
– Si vom ajunge la acest nivel?
– Greu, dar nu imposibil. In acest moment, in tara functioneaza doua centrale eoliene: la Ploiesti – cu o putere instalata de 660 KW (0,66 MW) si una in Pasul Tihuta (Bistrita Nasaud), de 250 KW. De asemenea, se afla in curs de montaj a treia centrala eoliana de 550 kW, in judetul Tulcea.
– Nu-i cam putin?
– Este; chiar rostul centralei de la Ploiesti – care a facut, cum spuneti, pionierat in domeniu, in momentul aducerii ei, in septembrie 2003 – a fost acela de a permite invatarea modului de operare cu astfel de instalatii, a determinarii costurilor, a modalitatilor de racordare la sistemul energetic national. Am putea spune ca energia eoliana in Romania s-a nascut o data cu centrala de la Ploiesti.
– S-a spus ca aceasta mai mult a consumat decat a produs…
– Au fost opiniile rauvoitorilor, ale neinitiatilor, ale celor refractari la nou. In momentul de fata, centrala produce circa 25 MW/h lunar, care se livreaza unitatilor din Parcul Industrial si in sistemul energetic national. Practic, energia produsa aici ar alimenta 250 apartamente lunar si evita, anual, producerea a circa 400.000 de tone de CO2.
– Ce statut are aceasta instalatie eoliana?
– Urmare a discutiilor cu Parcul Industrial, SC IRIDEX GROUP a rascumparat centrala de la Parc si a creat o societate numita ECOPROD ENERGY, care opereaza centrala din septembrie a.c. Pentru ea platim chirie si toate celelalte taxe legale, aferente, catre Parcul Industrial. Intre timp, Ecoprod a obtinut licenta de producator national de energie curata, iar din 16 noiembrie aceasta energie este cotata la bursa de certificate verzi din Romania.
– Ce mai este si acest certificat verde?
– In principiu, pentru fiecare MW/h de energie electrica produsa intr-o centrala eoliana sau hidro – deci energie curata – se emite un certificat verde care se tranzactioneaza pe piata speciala la un pret cuprins intre 24 si 42 euro/certificat; acestea sunt cumparate de furnizorii de energie electrica din tara.
– Si s-au rezolvat problemele Romaniei, la acest capitol, pentru aderarea la UE?
– Pentru 2005, Romania are obligatia sa produca energie electrica echivalenta cu 342.000 de certificate, respectiv 342.000 MW/h, si s-au tranzactionat, pana acum (5 decembrie – n.n.) – 289 certificate. Cu alte cuvinte, prin efortul Prahovei – si al Judetului Bistrita – Romania isi poate indeplini angajamentul fata de UE in acest domeniu.
– Dar se vorbeste despre mutarea centralei de la Ploiesti…
– Intr-adevar, pentru optimizarea functionarii ei – tinand cont ca este o instalatie privata – in luna mai 2006, centrala va fi mutata intr-un parc de centrale eoliene, pe litoral, la Costinesti, ansamblu care va avea, in final, o putere instalata de circa 10 MW. Acolo, in baza masuratorilor cu aparatura compatibila cu UE, centrala aceasta va putea produce anual 1800-2000 MW/h si isi va putea amortiza investitia.
– Poate fi pus la indoiala nivelul de performanta al acestui tip de centrala?
– Nu, categoric nu. Aceasta instalatie este produsa de firma daneza VESTAS care detine 32,7% din totalul instalatiilor eoliene producatoare de energie electrica din intreaga lume. Iar tehnologia este de nivelul ultimilor ani.
A consemnat Leon CHIRILA