Violeta Stoica

Municipalitatea ploieşteană are un proiect impresionant referitor la iluminatul public al oraşului. Dacă şi consilierii locali vor fi de acord, în cadrul şedinţei care va avea loc mâine, Ploieştiul ar putea deveni unul dintre oraşele europene cu un sistem bazat pe leduri – a căror eficienţă energetică este recunoscută şi în casele românilor – care să conducă la o scădere a fondurilor alocate energiei electrice consumate pentru iluminatul public, dar şi la implementarea unei reţele la standarde europene în materie. Mai multe capitale europene, printre care şi Bruxelles, sunt iluminate prin acest sistem de leduri, această variantă fiind remarcată în timp datorită calităţii şi cheltuielilor scăzute cu energia electrică.
Deocamdată, proiectul este la stadiul de studiu de fundamentare pentru delegarea prin concesiune a serviciului public de iluminat în municipiul Ploieşti, urmând ca, în cazul în care aleşii locali vor fi de acord cu propunerea reprezentanţilor primăriei, să se organizeze procedura de concesionare a sistemului de iluminat din oraş, iniţiativă care este considerată cea mai bună din mai multe puncte de vedere.
În prezent, în Ploieşti, starea generală a sistemului de iluminat public este considerată necorespunzătoare nu numai de către locuitorii oraşului, ci şi de către reprezentanţii municipalităţii. Reţelele şi echipamentele învechite, uzate şi ineficiente, corpuri de iluminat care nu au mai fost înlocuite, în mare măsură, din perioada 2001-2006 şi costurile de întreţinere mari, cauzate de starea necorespunzătoare a întregului sistem sunt câteva dintre motivele pentru care se consideră că ar trebui regândit în totalitate modul în care se asigură serviciul public actual de iluminat al municipiului Ploieşti.
Potrivit studiului de fundamentare privind oportunitatea delegării prin concesiune a sistemului public de iluminat, autoritatea locală optează pentru această variantă, fiind considerată mult mai avantajoasă.
Specialiştii care au realizat studiul de fundamentare referitor la sistemul de iluminat ploieştean, apreciază că„preţul energiei electrice fiind în continuă creştere, factura de energie reprezintă o problemă dificilă şi se poate soluţiona doar printr-o alegere cât mai bună a soluţiei tehnice, respectiv spaţiere cât mai mare; folosirea surselor economice (ex: înlocuirea surselor cu vapori de sodiu cu surse cu LED sau, unde se poate, cu lămpi fluorescente); contorizare diferenţiată (zi/noapte) (…). Deosebit de importantă este crearea unui echilibru între posibilităţile bugetului şi iluminatul stradal eficient. Acest lucru presupune o analiză atât a investiţiei iniţiale, cât şi a costurilor de funcţionare, care sunt de multe ori o consecinţă a deciziilor iniţiale. Specific abordării iluminatului public în România este reducerea bugetelor pentru iluminatul stradal, în timp ce costurile cu energia şi întreţinerea cresc”. În acelaşi document, care va fi discutat mâine în şedinţa consilierilor locali, se prezintă şi propunerile de modificare a sistemului de iluminat, diferenţiat, în funcţie de mai multe criterii. „Dacă, în cazul iluminării căilor de circulaţie, aspectele tehnico-economice sunt prioritare, în asigurarea unui mediu confortabil, luminos, în cazul centrului oraşului trebuie realizat un echilibru între mai multe aspecte: selecţionarea unor aparate de iluminat cu performanţe bune, dar care să răspundă şi unei anumite cerinţe estetice, pentru ca astfel să se poată realiza o armonie între aspectul arhitectural şi peisajul urban; iluminatul trebuie să asigure securitatea pietonilor în raport cu vehiculele aflate în mişcare şi în raport cu potenţialele comportamente criminale; controlul iluminării panourilor publicitare şi al efectelor altor reflectoare prin utilizarea unor surse de lumină utilizabile din punct de vedere al iluminării maxime admise, al temperaturii de culoare corelată, al culorii surselor de iluminat şi al poziţionării acestora faţă de traficul rutier, în vederea evitării distragerii atenţiei participanţilor la trafic şi a armonizării culorilor reclamelor luminoase cu cele utilizate la iluminatul public”, se arată în studiul de fundamentare.
Deocamdată, până la luarea unei decizii în privinţa realizării unui sistem de iluminat modern şi eficient din punct de vedere financiar, ploieştenii vor fi nevoiţi să accepte că becurile se sting din cauza defecţiunilor, iar uneori, străzi întregi rămân în beznă din cauza reţelei vechi şi a întreruperilor de cabluri subterane.