Astăzi, 18.06.2014, reprezentanții ai Penitenciarului Ploiești, împreună cu profesorii Grupului Școlar Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” Ploiești, vor derula o activitate de prevenire a delincvenței juvenile în rândul elevilor.
Din partea Penitenciarului Ploiești participă doamna Toma Magdalena, director adjunct Reintegrare Socială, împreună cu doamna Mihaela Bunăiașu, judecător de supraveghere a privării de libertate.
Delincvența este un fenomen tot mai des întâlnit în rândul tinerilor, care își are debutul inclusiv în rândul elevilor. Societatea nu poate trata cu ușurință fenomenul delicvenței, prevenirea infracțiunilor în rândul elevilor constituind o prioritate la nivelul comunității, având în vedere consecințele asupra tinerilor implicați.
Un comportament delincvent poate începe în joacă, cu chiulul de la şcoală, indisciplină la ore, performanţe şcolare scăzute, fumatul, consumul de alcool şi poate ajunge la forme mai grave, precum: fuga de acasă, vagabondajul, agresiunile fizice, consumul de droguri, tâlhăriile, furturile , omoruri, etc.
Scopul acestor acțiuni tutoriale în liceele ploieștene este de a oferii informații elevilor, dar și părinților cu privire la cauzele, consecințele și răspunderea penală în cazul infracționalității juvenile. Un rol important în prevenirea delincvenței juvenile este tocmai informarea, conștientizarea dar și responsabilizarea tinerilor cu privirea la propriul comportament.