Urmare aparitiei in masa a daunatorului Buha gamma – Autographa gamma, Direcţia pentru Agricultură Prahova informează ca acesta face parte din Ordinul Lepidoptera, familia Noctuide. Daunatorul adult – fluturii, produc disconfort cetatenilor, atat ziua, dar mai ales seara.
Biologia daunatorului:
– Este un daunator polifag si se intalneste in toate zonele tarii. Insecta adulta are aripile anterioare de la cenusii pana la brune – violete, cu linii duble transversal si o pata argintie stralucitoare in forma de litera gamma. Aripile posterioare sunt cenusii, cu un chenar brun. Anvergura aripilor atinge 40 – 48 mm.
– Oul este alb – albastrui, cu diametrul de 0,5 – 0,6 mm.
– Larva e verde cu doua linii serpuite albe pe partea dorsala si cate una neagra pe partile laterale. Lungimea corpului variaza de la 24 pana la 40 mm. Insecta are trei generatii pe an, din care 2 generatii in perioada de vegetatie si a 3-a generatie pentru iernare. Ierneaza la stadiul de larva, pupa.
– Prima generatie se dezvolta in perioada mai – iulie, iar cea de a doua in august – octombrie, larvele din aceasta generatie fiind hibernante.
– Larvele ( omizi) scheleteaza frunzele, gaurindu-le ori rozandu-le de la margini, partial sau in intregime, dar pot ataca si bobocii florali, cauzand uneori mari pagube.
– Cele mai favorabile conditii de dezvoltare a lor sunt terenurile imburuienate, umiditate sporita a aerului si timpul cald.
– Trecand de pe un teren pe altul, omizile pot ataca toate plantele care le nimeresc in cale, arborii si arbustii. Este atacata o gama larga de plante, printre care, de preferinta, leguminoasele ( mazarea, soia, lucerna,etc), sfecla de zahar, legumele, cartoful, floarea soarelui, porumbul, marul, coacazul, alti pomi si arbusti, alte culturi agricole.
Adultii – fluturii nu produc pagube plantelor, in aceasta perioada avand rolul de imperechere si depunerea oualor pe partea inferioara a frunzelor.
Pagubele vor fi produse la aparitia larvelor (omizi), aproximativ in 14 zile.
Pentru a preintampina pagubele produse la aparitia larvelor, este necesar sa se execute tratamente fitosanitare de combatere chimica, folosind unul din urmatoarele produse:
1. HELARAT 2,5 EC – 0,03% ( 0,18 l p.c. / ha) sau
2. SUMI ALPHA 5 EC – 0,15 l/ha sau
3. DECIS MEGA 50 EW – 0,02% ( 0,12 l/ha) sau
4. FASTAC 10 EC – 0,1 l/ha sau
5. RUNNER 2 F – 0,04% sau
6. DECIS 25 WG – 0,005% ( 30 g/ha) sau
7. KAISO SORBIE 5 EG – 0,015% ( 0,09kg/ha) sau
8. DIMILIN 25 WP – 0,05%, sau alte produse omologate.

Tratamentele se pot executa avio sau terestru cu aparatura purtata de inalta performanta.
Se recomanda repetarea tratamentelor, in special la aparitia larvelor.