• Sute de oameni au participat, ieri, la comemorarea a 100 de ani de la moartea inventatorului

Norii s-au spart, ieri, deasupra comunei Băneşti, pentru ca albastrul cerului să amintească de zborurile lui Aurel Vlaicu. La 100 de ani de la moartea aviatorului şi inventatorului român, sute de oameni au fost prezenţi la monumentul de la Băneşti, din apropierea drumului naţional 1.

Oficialităţi locale şi cele venite de la Bucureşti, din partea Ministerului Apărării Naţionale (secretarul de stat Otilia Sava şi secretarul general adjunct Sorin Chivu), plus membri ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, l-au comemorat pe Aurel Vlaicu, în localitatea prahoveană de al cărei nume se leagă cel al marelui inventator român.
Aviatori şi paraşutişti din mai multe zone ale ţării – Buzău, Braşov, Prahova, Bucureşti – au participat la evenimentul de ieri de la Băneşti, care a fost încununat de spectacolele aviatice oferite de Aeroclubul României şi de echipajul de piloţi de acrobaţie aeriană „Iacării Acrobaţi”. Flori au căzut din cer deasupra monumentului lui Aurel Vlaicu şi porumbei şi-au luat zborul după ce au fost eliberaţi pe cerul aproape senin al Băneştiului, din avioanele uşoare la manşa cărora s-au aflat cei mai experimentaţi piloţi de acrobaţie. La Băneşti a fost prezent chiar şi primarul din Binţinţi (Hunedoara), locul naşterii lui Aurel Vlaicu, căruia i-au fost oferite o distincţie şi o diplomă de onoare din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma (foto – sus). De altfel, Mircea Cosma a fost şi cel care a anunţat că, anul viitor, lângă monumentul lui Aurel Vlaicu de la Băneşti va fi construit Muzeul Aviaţiei Române.”La anul, sperăm ca avioanele Vlaicu I, Vlaicu II şi Vlaicu III să fie expuse aici, alături de ceea ce a făcut tehnica militară românească de atunci şi până acum. Dacă nu veneau alţii peste noi, dacă nu ni se întâmpla să fim furaţi, prădaţi şi jefuiţi, poate că acela care a inventat primul avion românesc făcea din România cea mai mare ţară constructoare de avioane. Dar n-a fost să fie aşa!
Odihneşte‑te în pace, Aurel Vlaicu. Suntem aici să ne luăm ţara înapoi”, a declarat, ieri, la Băneşti, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
În cadrul ceremoniilor, a fost dezvelită şi o placă comemorativă din partea locuitorilor judeţului Prahova, pe care stă înscris: „Cu dragoste şi recunoştinţă, în amintirea inginerului Aurel Vlaicu – genial inventator, constructor şi pilot de aeronave”.
V.STOICA