BAUTURA INTUNECA MINTILE TOT MAI MULTOR PRAHOVENI



Câte 5 persoane ajung zilnic la dezalcoolizare
Consumul de alcool a devenit un fenomen de-a dreptul alarmant in Romania, ultimele statistici relevand faptul ca i-am depasit chiar pe rusi si pe bulgari la acest capitol.
Si prahovenilor le place mult gustul licorilor bahice, fie ca este vorba despre tarie, vin sau bere, iar viciul se raspandeste rapid si printre tineri. La Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti sunt internate intre 3 si 5 persoane pe zi, pentru dezalcoolizare, constatandu-se o crestere a numarului pacientilor din aceasta categorie, potrivit dr. Magda Calarasu, sef al sectiei amintite. Dintre cele 100 de paturi, aproximativ 10% sunt ocupate, in permanenta, de cei carora bautura le-a intunecat mintea.
„Ei sunt spitalizati pe perioade diferite, dar nu mai mult de 21 de zile, in functie de gradul de dependenta si de tulburarile psihice asociate. Printre ele se regasesc starile de delir acut alcoolic, iar aici intra si sevrajul – ce apare la consumatorii cronici care, din diverse motive, nu au mai baut o perioada de timp”, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra. De cele mai multe ori, politia aduce la spital persoanele in stare avansata de ebrietate, deoarece fac scandal si tulbura linistea sau sunt agresive cu membrii familiilor lor. In unele cazuri, fiind vorba de asa – numita „betie acuta” (a celor care nu au ajuns la stadiul de dependenta), recalcitrantii pleaca acasa imediat dupa ce se linistesc si ies din starea respectiva. Alcoolicii cronici in sevraj sunt adusi, de obicei, de catre rude, care nu se mai inteleg cu ei, fiindca devin agitati si confuzi.

Tinerii si femeile – tot mai atrasi de licorile bahice

Ingrijorator este faptul ca limita de varsta a alcoolicilor cronici cu tulburari psihice a scazut de la 45-50 de ani, la 35 de ani, ne-a mai precizat dr. Magda Calarasu. Potrivit statisticilor, si adolescentilor le place, insa, sa bea, in randul liceenilor, sesizandu-se o crestere ingrijoratoare a numarului fetelor care au deprins aceasta grea patima.
Totusi, dupa cum ne preciza directorul Spitalului Voila, dr. Gheorghe Ionescu, in cazul femeilor este mai greu de facut o statistica, deoarece ele isi interiorizeaza manifestarile si beau pe ascuns. Exceptand situatiile cand ajung la spital in stare grava, ca urmare a consumului de alcool, acestea nu declara medicilor ca obisnuiesc sa traga la masea.

Prin Sectia de Psihiatrie trec, periodic, aceiasi pacienti

Dupa tratamentul efectuat pe perioada a catorva saptamani in spital, marea majoritate a alcoolicilor, o data externati, isi reiau vechiul obicei. Astfel, ei revin, periodic, la Psihiatrie. Medicii spun ca este nevoie de cel putin 6 luni de abstinenta pentru vindecare – efort pe care aproape nici unul dintre ei nu poate sau nu este dispus sa-l faca. Si asta deoarece, revenind acasa, persoanele respective se lovesc de aceleasi probleme si frustrari ce le-au determinat sa puna mana pe pahar: saracia, nesiguranta sau pierderea locului de munca.
Mai rau este ca, de aici, mai ramane un singur pas catre violenta, huliganism, furt, pierderea serviciului, divort, instrainarea totala de familie. Nu mai vorbim despre consecintele grave asupra sanatatii, de la ciroza, ulcer, cancer, TBC, pana la boli psihice grave.