CSU Asesoft – BC Mures, maine, ora 18:00, Digi Sport 1

Eliberata de presiunea debutului de sezon, dupa victoria „reconfortanta” obtinuta la malul marii, echipa CSU Asesoft incepe numaratoarea inversa pentru EuroChallenge. Primul „sparring-partner” in pregatirea campaniei europene il reprezinta BC Mures, echipa care, in vara, a lasat deoparte pretentiile la primele locuri, dupa o editie zbuciumata, inceputa in tromba si incheiata in genunchi.
Prima provocare interna aduce in fata ploiestenilor o formatie mult remaniata in presezon, aflata in cautarea propriei identitati. Cu un start modest, care a coincis cu ratarea accederii in sferturile Cupei Romaniei, BC Mures se prezinta la Brazi cu o partitura noua, dupa chipul si asemanarea antrenorului Srecko Sekulovic.

Un singur jucator de culoare, patru debutanti

Pentru prima data de la promovarea in Divizia A, in 2005, lotul „tigrilor” nu are in componenta niciun jucator american, singura „pata de culoare” fiind adusa de nigerianul Temi Adebayo. Revenirea la echipa a lui Vaidatos Peciukas, un lituanian plurivalent, cu o implicare activa in ambele faze, precum si sosirea lui Branko Ciuc, de la vicecampioana BC Timisoara, dau consistenta jocului colectiv si intaresc o banca pe care se mai regasesc alti trei baschetbalisti aflati la prima experienta in Divizia A: Darko Balaban, Andrija Ciric si Matija Ceskovic.

Liviu Dumitru, „ultimul mohican”

In ceea ce priveste garnitura romanilor, singurul ramas pe pozitii este Liviu Dumitru, capitanul ardelenilor ajuns la cel de-al treilea sezon la Targu Mures. In schimb, plecarile lui Virgil Stanescu si Adrian Tudor, la CSU Asesoft, si a lui Flavius Lapuste, la Energia Rovinari, pot fi trecute la capitolul „pierderi asumate”, cat timp obiectivele de performanta nu mai sunt de actualitate, iar echipa nu mai emana energia din ultimii ani.

Timermanis, surpriza lui Arnautovic?

Ajuns de doar o saptamana la Ploiesti, letonul Ivars Timermanis este unul dintre cei mai activi jucatori la sedintele de pregatire ale campioanei. Balticul nu pare nicidecum deranjat de naveta facuta, in fiecare zi, la Brazi, intrucat, spune el, „in Ucraina aveam parte de deplasari mult mai lungi. Mergeam zilnic peste 200 de km pana la sala de antrenament, iar in weekenduri petreceam si 20 de ore, dus-intors, atunci cand jucam in deplasare. Sunt obisnuit din acest punct de vedere, iar colegii m-au primit bine si m-au ajutat sa ma integrez”.
La randul sau, Vladimir Arnautovic s-a declarat bucuros pentru alegerea facuta, subliniind importanta venirii lui Timermanis cu o luna inaintea debutului in EuroChallenge. „Ratarea Supercupei ne-a facut, pana la urma, un bine, intrucat am simtit nevoia aducerii unui al saselea jucator strain care sa creeze concurenta pe pozitia 3. Sunt multumit de felul in care se prezinta Ivars (n.r. Timermanis) la antrenamente, este un jucator receptiv care a invatat intr-un timp foarte scurt toate schemele noastre”, a sintetizat tehnicianul Asesoftului.
Bogdan CHITIC