Informaţii utile privind prelungirea valabilităţii permisului de armă

Ca urmare a modificărilor legislative survenite, acţiunea de „vizare a permisului de armă” ce se efectua la un termen anume stabilit, şi cu o publicitate anterioară din partea instituţiei Poliţiei, a fost înlocuită cu „prelungirea valabilităţii permisului de armă”.
Această prelungire a valabilităţii se efectuează la un termen de cinci ani, calculat de la data eliberării permisului de armă, sau de la data ultimei vize.
Pentru a evita depăşirea termenelor legale, persoanele autorizate să deţină, să poarte şi să folosească arme letale şi neletale, trebuie să se prezinte la Poliţie în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă.

Extras din LEGEA nr. 295 din 28 iunie 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor
(actualizată până la data de 19 decembrie 2011).

Norme ce prevăd obligativitatea prelungirii valabilităţii permisului de armă, precum şi măsurile ce se dispun în caz de nerespectare a acestora

Art. 25
Valabilitatea permisului de armă

(1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri.

(2) În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

(3) Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), h) şi i), iar armele destinate folosirii în condiţiile prezentei legi au efectuată inspecţia tehnică periodică.

(4) Permisul de armă conferă titularului drepturile prevăzute de lege şi după radierea din acesta a armelor înstrăinate prin vânzare, donaţie, închiriere sau comodat, până la expirarea termenului de valabilitate.

Art. 28
Anularea şi suspendarea dreptului de deţinere a armelor

(1) Dreptul de deţinere a armelor se anulează dacă titularul se află în una dintre următoarele situaţii:
b) nu se prezintă până la împlinirea termenului prevăzut la art. 25 alin. (1) pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă;

Art. 45
Anularea dreptului de port şi folosire a armelor letale

(1) Anularea dreptului de port şi folosire a armelor letale se dispune de către organele competente dacă titularul dreptului se află în una dintre următoarele situaţii:
d) nu se prezintă până la împlinirea termenului prevăzut la art. 25 alin. (1) pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă;

Art. 140
Nerespectarea unor obligaţii prevăzute de prezenta lege

Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.