• Peste 6.000 de persoane au murit

Peste 18.000 de cazuri HIV/SIDA au fost inregistrate in Romania din 1986 pana in septembrie 2012, 6.077 de persoane au murit din aceasta cauza, iar numarul celor care se imbolnavesc este in crestere, 543 de cazuri noi fiind raportate numai in acest an, potrivit UNAIDS.
Biroul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA (UNAIDS) arata ca, in Romania, de la inceputul epidemiei in 1986 pana in septembrie 2012 au fost inregistrate 18.083 de cazuri de HIV/SIDA.
“Se inregistreaza o crestere a cazurilor noi de infectie cu HIV transmise pe cale heterosexuala (278 cazuri noi in 2012) si o crestere rapida a cazurilor de infectie cu HIV in randul populatiei cu risc crescut de infectare, respectiv 157 cazuri noi in 2012 si in randul populatiei barbatilor care fac sex cu alti barbati (65 cazuri noi in 2012). S-au inregistrat progrese in prevenirea transmiterii HIV de la mama la fat, numarul de noi infectii in randul copiilor fiind in scadere in comparatie cu anii trecuti (24 cazuri noi in 2010 comparativ cu 12 cazuri noi in 2012)”, se arata intr-un comunicat de presa transmis spre publicare.
Potrivit sursei citate, Romania a inregistrat progrese remarcabile in asigurarea accesului la tratament pentru persoanele care traiesc cu HIV si este recunoscuta in regiune pentru sistemul de monitorizare a pacientilor. “Georgia si Romania sunt singurele doua tari din regiune care asigura acces universal la tratament antiretroviral pentru mai mult de 60 la suta dintre persoanele infectate cu HIV. In regiune, epidemia este concentrata in special in randul consumatorilor de droguri injectabile, a persoanelor care practica sexul comercial si a partenerilor lor sexuali, precum si in randul barbatilor care fac sex cu alti barbati”, se mai arata in comunicat. Provocarile la care trebuie sa faca fata Romania sunt legate de asigurarea continuitatii tratamentului la aceleasi standarde de calitate, insotite de masuri de prevenire a transmiterii HIV in randul populatiei tinere si a grupurilor vulnerabile prin construirea de programe adresate acestora, inclusiv programe de testare si consiliere voluntara HIV. UNAIDS a raportat o scadere cu 50 la suta a cazurilor de infectie cu HIV in 25 de tari, dar si o crestere cu 63 la suta a numarului de persoane care au acces la tratament antiretroviral. Potrivit sursei citate, la nivel global, numarul deceselor cauzate de HIV a scazut cu mai mult de 25 la suta in perioada 2005 – 2011. Zona in care se inregistreaza cele mai mari progrese este cea privind numarul de infectii noi la copii, numarul cazurilor de infectie cu HIV in randul nou-nascutilor reducandu-se la jumatate in ultimii doi ani. “In Europa de Est si Asia Centrala, situatia este diferita, numarul infectiilor cu HIV fiind in continua crestere. In perioada 2001 – 2011, numarul persoanelor care traiesc cu HIV a crescut de la 970.000 la 1,4 milioane. In aceeasi perioada, prevalenta HIV a crescut in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani, de la 0,2 la suta la 0,5 la suta la fetele tinere si de la 0,3 la suta la 0,7 la suta la barbatii tineri. In perioada 2005-2011 numarul deceselor cauzate de SIDA a crescut cu 21 la suta, de la 76.000 la 92.000″, se mai arata in comunicat.
In ceea ce priveste accesul universal la tratament in Europa de Est si Asia Centrala, acesta este in continuare limitat, intrucat 25 la suta dintre persoanele eligibile pentru tratamentul antiretroviral il primesc, a precizat UNAIDS. UNICEF precizeaza ca va continua sa sprijine raspunsul national la HIV prin intarirea sistemului de sanatate, pentru a oferi asistenta de calitate femeilor insarcinate si pentru a se asigura ca orice copil nou-nascut este sanatos (fara HIV).
Totodata, UNICEF va continua cooperarea cu guvernul, partenerii, organizatii neguvernamentale si copiii pentru a adresa cauzele care determina ca adolescentii sa fie la risc de infectie cu HIV, pentru a combate discriminarea si pentru a intari serviciile adaptate adolescentilor vulnerabili din mediul urban si rural.