Unii discuta de Champion League, drepturi TV, controale antidoping, sisteme tactice, retete financiare de succes. Asa arata fotbalul de performanta, in general.
Altii, inventeaza metode prin care sa sustina existenta la ultimele niveluri valorice, unde fotbalul se face de placere, dezinteresat, din ambitie si dorinta. Este si cazul celor de la Vointa Livadea, echipa fruntasa din Liga B Prahova, care, an de an, isi obtine o mare parte din bugetul necesar returului, intr‑un mod inedit.
„Sufletul” acestei echipe, Traian Franculescu, impreuna cu fiul sau, Catalin, si cu o parte dintre jucatori, impodobesc un „Plug al fotbalistilor”, care, in primele ore ale Anului Nou, colinda ulitele satului Livadea (care apartine de comuna Varbilau), astfel strangandu-se o suma care asigura existenta gruparii, una la care, printre altii, joaca acum si fotbalisti cu prezente in esaloanele superiare – divizia B sau C, cum ar fi „veteranii” Cernica (ex-Metalul Plopeni), Nicorescu (fost la Astra) sau Opris (ex-Ticolorul Breaza).
„Lumea ne asteapta, an de an, cu bucurie, este o traditie aici, in Livadea, acest Plugusor. Stiu ca nu bagam banii in buzunar, ii folosim pentru echipa satului, cinstim un pahar de vin cu fiecare consatean si ne vedem de drumul nostru, din casa in casa, in prima zi a Anului” – povesteste Franculescu.
Marian DIMA