Numarul donatorilor de sange din judet a scazut dramatic in 2012. Daca anul trecut la Centrul de Transfuzie Sanguina din Ploiesti s-au prezentat 17.500 de persoane, la finalul acestui an, numarul lor s-ar putea sa nu ajunga la 16.000, dupa cum ne-a precizat directoarea acestui centru, dr. Georgeta Hanganu. In fiecare luna, institutia are nevoie de 1.500 de donatori pentru a face fata cererilor de sange venite din partea spitalelor, dar in anul 2012 au fost mai multe luni in care au venit doar cate 1.200 de persoane. De exemplu, in luna noiembrie a.c., 1.213 persoane au donat sange. In aceste conditii, CTS din Ploiesti a reusit sa asigure cantitatea de sange necesara pentru spitalele din Prahova si sa onoreze doar o parte dintre cererile venite de la unitatile sanitare din Bucuresti sau din alte judete. In fiecare zi, centrul primeste cereri pentru 70 – 100 de pungi de sange care sa ajunga urgent pentru salvarea unor bolnavi aflati pe patul de spital. Cel mai greu sunt onorate cererile pentru sange din grupele rare. In ziua documentarii noastre, de exemplu, in centru existau doar cinci pungi cu sange din grupa 0 negativ, cate doua cu sange din grupele A negativ si B negativ si trei cu sange din grupa AB negativ! Spitalele solicita nu numai sange, ci si afereza trombocitara si masa eritrocitara obtinute din sange, ce sunt vitale pentru bolnavii care sufera de anumite afectiuni.
In prezent, un donator de sange beneficiaza de sapte tichete de masa, o zi libera la serviciu, decontarea biletelor pe mijloacele de transport daca nu locuieste in Ploiesti si reducerea abonamentului lunar de la RATP cu 50%, pe un singur traseu. Chiar si asa, insa, tot mai putini prahoveni ajung la sediul CTS din dorinta de a-i ajuta pe cei suferinzi. „Din pacate, noi nu avem bani pentru publicitate si incercam sa atragem cat mai multi donatori prin intermediul presei. Este nevoie de mai multe actiuni educative pentru ca oamenii sa constientizeze ca este bine sa doneze sange. Astfel de cursuri ar trebui incluse in programa de invatamant, iar educatia sa se faca inca de la gradinita si din primii ani de scoala”, ne-a mai precizat directorul Georgeta Hanganu. Anul acesta, aproximativ 30% dintre persoanele care s-au adresat Centrului de Tranfuzie Sanguina din Ploiesti au donat sange pentru rudele aflate in suferinta, iar ceilalti fie pentru ca au fost educati sa-si ajute semenii, fie pentru ca s-au informat singuri ca un asemenea gest poate salva o viata. Altii au vazut cum vietile celor dragi au fost salvate, la un moment dat, datorita altor donatori, si au decis sa salveze, la randul lor, alte vieti. Exista si persoane care au donat de-a lungul anilor de 100 de ori sau de 150 de ori. Recordul il detine un barbat din Barcanesti care, in decursul a 20 de ani, a donat sange de 200 de ori. De cativa ani, prahoveanul nu mai poate dona, insa, din cauza varstei inaintate.
Reprezentantii Centrului de Transfuzie Sanguina fac un apel catre toti cei care vor sa salveze vieti sa se adreseze institutiei. Sunt asteptati in special cei cu grupe rare de sange, mai ales in aceasta perioada, deoarece este nevoie de o rezerva de sange cat mai mare pentru perioada Sarbatorilor. Poate dona orice persoana cu varsta intre 18 si 65 de ani, cu greutatea de peste 50 kg, cu tensiunea arteriala maxima de cel mult 180 mm Hg si cea minima de cel mult 90 mm Hg; care nu prezinta contraindicatii medicale sau factori de risc pentru boli trasmisibile; care se considera sanatoasa.
Ana Maria MAXIM