Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, în baza delegărilor emise de D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti, au efectuat în ziua de 14.02.2013 9 percheziţii domiciliare, dintre care 7 în municipiul Constanţa, cu sprijinul B.C.C.O. Constanţa şi 2 în municipiul Câmpina. Au vost vizate locuinţele membrilor unui grup infracțional care în perioada 2010 – 2012 au comis infracţiuni din sfera criminalităţii informatice îndreptate împotriva unor servere din străinătate care găzduiesc conturi de telefonie prin Internet.
Perchezițiile de ieri au fost efectuate în continuarea activităților întreprinse în luna Aprilie 2012 când a fost destructurat un grup infracțional care prin fraude informatice a produs un prejudiciu ce depășește suma de 6.000.000 de euro.

Utilizând aplicaţii informatice, membrii grupării accesau fără drept servere din străinătate care găzduiesc conturi de telefonie prin Internet, în vederea obţinerii datelor acestor conturi (I.P., user şi parolă). După acest moment, efectuau apeluri telefonice către numere de telefon cu suprataxă oferite de mai multe societăţi de profil din Cipru şi Hong-Kong, primind de la aceste societăţi, un procent variabil între 10 şi 15% din valoarea apelurilor pe minut.
Din cercetări a rezultat că în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, suspecții au desfăşurat activităţi de phishing postând pe site-uri specializate din SUA, anunţuri de vânzare a unor autoturisme cu un preţ ridicat, solicitând persoanelor interesate fie un avans din preţul pretins, fie date de identificare ale unor conturi sau carduri bancare prin care urma să se realizeze plata autoturismelor. Datele astfel obţinute au fost utilizate pentru a transfera sume de bani din contul titularului în cele ale suspecților, prin transferuri bancare multiple. În acest scop erau utilizate persoane recrutate din municipiile Constanţa şi Bucureşti.
În urma activităţii infracţionale a fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 400.000 euro.
Cu ocazia efectuării percheziţiilor au fost ridicate mai multe sisteme informatice şi medii de stocare a datelor informatice.
Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Ploieşti, au dispus ieri reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a trei dintre suspecți, urmând ca aceştia să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire şi aderare la in grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice, cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale.
Faţă de alți trei suspecți a fost dispusă măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 29 de zile.
În cauză s-a cooperat cu S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Constanţa.