In fiecare zi – zeci de internati la Voila



In fiecare zi, la Spitalul de Neuropsihiatrie din Voila ajung, in medie, cam 40 de persoane cu diferite afectiuni – de la cele mai usoare: depresie, anxietate, neurastenie, suprasolicitare si stres, pana la cele grave – schizofrenie, manie, dementa, sindrom paranoid, depresie severa, complicatii psihotice ale alcoolismului. Bolnavii sunt adusi fie de salvare, de cele mai multe ori in stare de agitatie sau confuzie, fie de politie, dupa ce au facut scandal in locuri publice sau acasa, ori de rude, in baza biletului de trimitere de la medicul specialist. In prezent, in aceasta unitate sanitara sunt internati 550 de bolnavi. Aproximativ 15 %, dupa cum ne preciza directorul Spitalului, dr. Gheorghe Ionescu, au probleme legate de consumul de alcool: psihoze, stari de sevraj, delirium tremens – stare in care nu mai stiu ce fac, unde sunt etc. Cea mai mare parte a bolnavilor o reprezinta cei cu afectiuni nevrotice (depresii, anxietati etc), a caror cauza principala este incapacitatea de adaptare la conditiile sociale si profesionale actuale. Nu numai saracia si pierderea serviciului au fost prea greu de suportat pentru ei, ci si noile exigente de la locul de munca. „Romania a trecut la un alt nivel social si economic, la care nu toti se pot adapta. Acesti oameni au o slabiciune ereditara si cedeaza usor la aceste schimbari, de aceea au anxietate, atacuri de panica, pana la depresii cu tentative de suicid. Acum altele sunt pretentiile de la angajati: sa aibe initiativa, sa se adapteze repede la schimbari, sa lucreze pe calculator, sa invete o limba straina – lucruri pe care nu toti le pot face” , ne-a mai precizat directorul spitalului.
In 2005, au fost internati aici aproape 12.000 de bolnavi, de la 1 ianuarie 2006 – 1120. O recenta statistica evidentia ca in fiecare luna innebunesc cam 1.000 de persoane.
Cei mai multi pacienti sunt prahoveni, dar si bolnavi din judetele limitrofe sunt directionati aici. Mai ales ca spitalul are si doua sectii pentru copii si tineri: una unde limita de varsta a pacientilor este de 18 ani, cu afectiuni severe, alta destinata copiilor de varsta scolara (clasele I-VIII), pe care afectiunile nu-i impiedica sa poata urma cursuri in regim de predare similar celui din unitatile de invatamant normal. In prima sectie sunt internati cei cu tulburari emotionale, sau de dezvoltare, autism, epilepsie, schizofrenie, dar si tineri cu tulburari de comportament, din cauza mediului in care traiesc (parinti prea severi, care consuma alcool etc). Cei circa 100 de scolari din sectia sanatoriala au probleme de comportament si neadaptare, irascibilitate, instabilitate emotionala etc.
Deoarece multi pacienti revin in spital, speranta specialistilor este ca odata infiintate centrele de sanatate mintala sa-si dovedeasca utilitatea, pentru ca mai multi medici vor urmari si vor trata bolnavii, dupa ce se externeaza.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentSe lasa frigul la munte !
Articolul următorDEGETUL PE RANA