Mihai Chitu, inspector sef adjunct al ITM Prahova
Legea protectiei muncii este, in unele scoli, grav incalcata
– Domnule Chitu, deunazi s-a incheiat etapa a III-a a campaniei Ministerul Muncii privind verificarea respectarii Legii protectiei muncii in scoli. Care sunt concluziile?
– In linii mari, ingrijoratoare. Si asta pentru ca, din cele 32 de unitati scolare verificate (grupuri scolare, scoli de arte si meserii), numai 9 detineau autorizatie de functionare in domeniul protectiei muncii, asa cum zice Legea nr. 90/96, republicata. Cu precizarea ca, pe timpul celor 15 zile de derulare a campaniei, au mai depus la noi documentatia necesara in vederea autorizarii alte 3 unitati de invatamant. Deci, celelalte 20 de scoli erau in afara legii.
– Ce ati urmarit, cu prioritate, in timpul controlului?
– Legalitatea functionarii centralelor termice proprii – acolo unde exista, precum si a instalatiilor de gaze naturale. Explicatia este simpla: nefiind intretinute sau exploatate corespunzator, aceste instalatii pot produce accidente cu consecinte imprevizibile. Dintre cele 22 de scoli cu centrale proprii pentru asigurarea apei calde si a caldurii, 8 nu aveau avizul Inspectiei de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat (ISCIR) Ploiesti sau, dupa caz, a Distrigaz. Cum acesta-i un lucru grav, am oprit din functiune centralele in cauza, pana la intrarea in legalitate. Totodata, pentru diversele nereguli depistate, conducerilor scolilor cu pricina le-am dat 7 avertismente si 5 amenzi, insumand 19.500 RON. Ulterior, cativa parinti ne-au sunat sa ne multumeasca pentru faptul ca, prin masurile intreprinse, le-am ferit copiii de eventuale nenorociri. In schimb, primarii n-au avut nici o reactie, desi unitatile de invatamant sunt in administrarea lor. Asa ca, la o adica, ar putea fi si ei trasi de guler. Iar motive sunt destule.
– Care ar fi vina lor ?
– De pilda, unele centrale termice sunt depasite fizic si moral, datand de prin anii ’60 – ’70. Altele sunt amplasate in locuri improprii – cum ar fi la subsolul cancelariei sau al unei sali de clasa. Stim, bugetele de care dispun primariile sunt insuficiente, in raport cu nevoile localitatilor. Totusi, in opinia noastra, ordinea prioritatilor ar trebui un pic schimbata, pana a nu se petrece, Doamne fereste!, nu stiu ce nenorocire.
D. CONSTANTIN