O metoda considerata revolutionara, ce utilizeaza raze laser “reci”, a fost testata cu succes de medicii de la Arizona Institute of Footcare Physicians contra ciupercii care afecteaza unghiile de la picioare.
Medicii americani au folosit raze laser “reci” pentru a vaporiza ciuperca piciorului, care provoaca adeseori dureri la nivelul unghiilor. Spre deosebire de laserele conventionale, care folosesc caldura, noul dispozitiv foloseste un tip special de lumina rece, care distruge ciuperca, informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta terapie nedureroasa – care are nevoie de doar 10 minute pentru a efectua un tratament complet la un picior – nu afecteaza unghiile si tesuturile din jurul lor. In plus, potrivit cercetatorilor americani, terapia cu laser rece nu are efecte secundare, asociate adeseori cu terapia medicamentoasa.
Boala cauzata de ciuperca unghiilor de la picioare, cunoscuta si sub denumirea onicomicoza, afecteaza intre 3% si 9% din populatia de pe planeta. Unghiile de la picioare sunt expuse unui risc de infectare de patru ori mai mare in comparatie cu degetele de la mana, iar barbatii care sufera de aceasta infectie sunt mai numerosi decat femeile.
Afectiunea este, totodata, mai des intalnita odata cu inaintarea in varsta. Boala, asemanatoare cu o afectiune denumita “sindromul piciorului atletilor”, apare atunci cand sporii de ciuperca infecteaza pielea.
Pantofii de alergat umezi sau picioarele care transpira usor asigura mediul ideal de dezvoltare pentru sporii ciupercii piciorului. Riscul de infectare cu ciuperca piciorului este mai mare daca exista anumite zone vatamate ale unghiilor – persoanele care sufera de psoriasis si diabet sunt in special vulnerabile.
Pe masura ce ciuperca patrunde tot mai adanc in unghie, ea poate cauza depigmentarea, ingrosarea si faramitarea varfurilor acesteia. Unghia poate sa capete o culoare alba, neagra, galbena sau verzuie sau chiar sa se desprinda de pe degetul infectat. Unghiile si zonele inconjuratoare se pot inflama si devin dureroase, facand ca mersul pe jos sa devina extrem de dificil. Tratamentele curente includ medicamente fungicide. Unul dintre cel mai des folosite medicamente este terbinafina, administrat o data pe zi, intre sase saptamani si trei luni, pentru degetele de la mana si intre trei luni si sase luni pentru degetele de la picioare. Ameliorari vizibile nu se mai produc de obicei, in cazul degetelor de la picioare, dupa trei luni de tratament.
Un alt tratament folosit destul de des este cel cu itraconazol, administrat de obicei ca tratament “de impulsionare”, de doua ori pe zi, timp de o saptamana si repetat apoi dupa o luna. Infectiile de la unghiile de la picioare necesita de obicei trei astfel de transe de tratament.
Vopsirea medicinala a unghiilor poate fi si ea de ajutor, desi nu este considerata o tehnica la fel de eficienta precum medicamentele administrate pe cale orala, intrucat zonele infectate pot fi dificil de tintit. In anumite cazuri, unghiile trebuie sa fie indepartate pe cale chirurgicala. Potrivit unor studii recente, medicamentele orale pot avea succes in 50% dintre cazuri, in timp ce medicamentele care necesita o aplicare locala au succes in mai putin de 10% din totalul cazurilor.
Tratamentul cu laser directioneaza unda de energie spre unghia de la degetul afectat, de la o distanta de aproximativ 15 centimetri deasupra unghiei.
Lumina rece este eficienta intrucat distruge celulele ciupercii.
Desi ciuperca este vaporizata si distrusa in doar cateva minute, rezultatele nu sunt vizibile imediat, deoarece este nevoie de cateva luni pentru ca unghia afectata sa creasca la loc si sa fie inlocuita printr-un tesut nou si sanatos. In cadrul unui test mai amplu, ce va fi realizat la Arizona Institute of Footcare Physicians, 100 de pacienti vor beneficia de tratamentul cu laser rece, iar efectele terapiei vor fi monitorizate timp de 27 de saptamani.
Potrivit savantilor americani, un test anterior a evidentiat faptul ca eficienta tratamentului cu laser asupra unghiilor de la picioare infectate a fost intre 80% si 90%. In timp ce unii dintre pacienti au avut nevoie de o singura sedinta de terapie, altii au beneficiat de cateva sedinte.