Singurul birou de informatii CFR din Prahova se desfiinteaza!

• Disponibilizarea celor cinci angajate de la Gara de Sud are implicatii majore asupra calatorilor
Aproape sigur, nimeni din conducerea Societatii Nationale CFR Calatori nu s-a gandit prea mult la implicatiile pe care le are desfiintarea birourilor de informatii pentru calatori din mai multe statii feroviare importante din intreaga tara. La mijlocul lunii februarie, CFR Calatori prezenta motivatia noului val de restructurari de personal, venit „ca urmare a procesului de reforma convenit de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala pentru viabilizarea sistemului feroviar romanesc”, anuntand o reducere de personal de 1.050 salariati de la CFR Calatori si 93 de la filiale, adica 50 de salariati de la SCVLC „VOIAJ CFR” – SA si 43 salariati de la „CFR – GEVARO” – SA.
Printre salariatii Voiaj CFR SA care din ziua de 24 martie nu vor mai merge la locurile lor de munca, din cauza disponibilizarilor, se numara si cele cinci angajate – singurele ramase pentru acoperirea intregului judet Prahova – ale biroului de informatii al Statiei CFR Ploiesti Sud. Dupa desfiintarea celorlalte birouri similare din cadrul garilor prahovene, singurul care isi mai desfasura activitatea – cel de la Ploiesti Sud – isi va inchide microfoanele folosite pentru anuntarea orarului trenurilor de calatori sau a altor informatii vitale pentru publicul calator. Tabelele electronice vor avea, de asemenea, probleme, riscand sa nu mai poata fi folosite, iar la numerele de telefon atat de utile in perioadele in care circulatia trenurilor este data peste cap din cauza vitregiilor naturii nu va mai raspunde nimeni. O decizie de concediere luata „la gramada” si, probabil, considerata un mare pas inainte in „viabilizarea sistemului feroviar romanesc”!
Intr-un memoriu adresat senatorului PSD de Prahova Iulian Badescu, angajatele disponibilizate i-au solicitat sprijin parlamentarului pentru a expune modul incorect in care s-a facut selectia personalului care urmeaza sa fie dat afara. „Nu avem sanctiuni, nu am avut abateri, iar la evaluarea profesionala am obtinut note maxime, evaluarea profesionala fiind unul dintre criteriile de disponibilizare si, conform deciziei de preaviz (n.n. – decizii primite in 22 februarie 2012), nu ni se potriveste niciunul dintre criterii”, si-au expus nemultumirea, in grup, angajatele de la biroul de informatii al Statiei CFR Ploiesti Sud. „Am apelat la domnul senator pentru ca este bataios si suntem sigure ca va incerca din toate puterile sa ne ajute, in demersul nostru de reconsiderare a desfiintarii biroului de informatii de la Ploiesti Sud, ne-a declarat una dintre angajate, care a si precizat ca vor actiona in instanta angajatorul – SCVLC „Voiaj CFR” SA, filiala a CFR Calatori. Senatorul Iulian Badescu va demara o serie de actiuni, atat la conducerea CFR Calatori, cat si a filialei angajatoare care a emis deciziile de preaviz, pentru a veni in sprijinul disponibilizatilor.
V.STOICA