Numarul minorelor din Prahova care au devenit mame in ultimii doi ani este in crestere. Astfel, potrivit datelor statistice ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Prahova, in 2010 au existat opt astfel de cazuri, iar in 2011 alte 11 tinere sub 18 ani au nascut. De la inceputul anului 2012 si pana in acest moment nu s-a inregistrat, deocamdata, in Prahova, niciun astfel de caz, dar la nivel national situatia este deja ingrijoratoare. De altfel, potrivit unor statistici, Romania ar ocupa din acest punct de vedere locul I la nivel european. In ceea ce priveste profilul mamelor minore, potrivit datelor statistice din 2010, cele mai multe, respectiv cinci, au provenit din mediul rural si trei din mediul urban, avand varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani. Si in 2011, cele mai multe cazuri de mame minore s-au inregistrat tot in mediul rural – 8.
Varsta conceptiei a ramas aceeasi, cu o singura exceptie: in 2011 a existat si o minora cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani care a dat nastere unui copil. De asemenea, potrivit reprezentantilor DGASPC Prahova, nu a existat o zona anume in judet de unde au provenit mamele minore si nici nu se poate spune ca acestea sunt de etnie roma.
In momentul in care se inregistreaza o astfel de situatie, DGASPC Prahova asigura consilierea sociala, psihologica, juridica gravidei minore, prin intermediul Serviciului Evaluare Initiala, Interventie in Regim de Urgenta, Abuz si Violenta in Familie, Serviciului Management de Caz pentru Copii, Centrului Maternal din cadrul Complexului de Servicii Comunitare ,,Sf. Andrei” Ploiesti”, Serviciului de Consiliere si Sprijin pentru Parinti si Copii din cadrul Complexului de Servicii Comunitare ,,Sf. Andrei” Ploiesti, dar si a Centrului de Primire in Regim de Urgenta ,,Ciresarii” Ploiesti (gazduire, hrana, cazarmament, asistenta medicala etc.). De asemenea, de consiliere psihologica si juridica pot beneficia si parintii sau reprezentantii legali ai acestora. Mamele au impreuna cu bebelusii lor doua sanse: fie sa ajunga intr-un centru de plasament, fie sa ramana in familie, daca parintii minorei depun o cerere si declara ca vor avea grija atat de mama, cat si de copil.
“Cuplul mama minora – copil se poate integra in familia naturala numai in situatia in care exista conditiile corespunzatoare cresterii si ingrijirii in mediul familial. In cazul in care se constata ca integrarea in familia naturala nu este posibila, acesta poate beneficia de serviciile oferite in cadrul Centrului maternal. Personalul implicat in desfasurarea activitatilor din centrul maternal sustine mama in indeplinirea obligatiilor parintesti, in conformitate cu contractul incheiat de DGASPC Prahova cu aceasta’’, ne-a precizat Vasilica Florea, directorul executiv al DGASPC Prahova.
Potrivit acesteia, pentru a nu mai exista astfel de cazuri trebuie luate masuri de prevenire axate pe dezvoltarea unor programe continue de sustinere a serviciilor de planing familial acordate prin sectiile specializate din cadrul spitalelor de obstetrica-ginecologie sau prin intermediul medicilor de familie, dar si pe dezvoltarea unor programe nationale de educatie sexuala sau pe crearea unor retele de sprijin la nivelul comunitatilor locale.
C. DOBRE